Eija Riihilahti #OlenMuutos

Neuvottelupöydistä puuttuu pienyrittäjäosaaminen

 

Suomen neuvottelupöydistä puuttuu pienyrittäjäosaaminen, niin työntekijä- kuin työnantajapuoleltakin. Vuosina 2000-2016 työpaikkoja on Suomeen syntynyt seuraavasti:

 

* Alle 50 työntekijän yrityksiin 80.460 työpaikkaa

* 50 – 250 työntekijän yrityksiin 38.843 työpaikkaa

* Yli 250 työntekijän yrityksistä on LOPETETTU 42.215 työpaikkaa

 

Olen monta kertaa sanonut, että minulla on pienyrittäjänä sellainen olo, että olen yhteiskunnan ulkopuolella. En ole aiemmin osannut asiaa konkretisoida sen tarkemmin, ennen kuin Suomen Yrittäjien pääekonomisti Mika Kuismanen näytti kuvion, jossa kaikki Suomen yritykset on jaettu kokoluokan ja tuottavuuden mukaan. Suurin osa yrityksistä on pieniä ja suhteellisen vähän tuottavia. Kuvion toisella laidalla on sellaisia isoja tähtiyrityksiä kuten hissifirma Kone. Niitä on todella vähän, mutta ne tuottavat hyvin. Ne isot tähtiyritykset ovat niitä, joita EK edustaa neuvottelupöydissä. Ja niiden isojen tähtiyritysten työntekijät ovat niitä, joita Ay-liikkeet niissä pöydissä edustavat. Tämä johtaa siihen, että kaikki lait, sopimukset ja säädökset on sovittu isojen neuvotteluosapuolien kesken ja heidän ehdoillaan.

 

2000-luvulla kaikki uudet työpaikat ovat syntyneet Pk-yrityksiin. Silti säännöt ovat samat niin Raisiolaiselle nakkikioskille kuin monikansalliselle, tuhansia työllistäville teknologiayrityksillekin. Nyt vaalien alla kaikilla poliitikoilla on varaa taas ihan kaikkeen tunnin junasta 800 euron perustuloon. Minulla ei ole sinällään mitään näitä vastaan. Mutta arvon eduskuntavaalien kanssaehdokkaat, miten ajattelitte tämän kaiken rahoittaa?

 

Heti kun puhutaan paikallisesta sopimisesta älähtää ay-liike. Ja Kuitenkin paikallinen sopiminen on avain siihen, että me pienyrittäjät pystymme ja uskallamme työllistää lisää ihmisiä. Tästä eteenpäinkään ne isot tähtiyritykset eivät tule olemaan ratkaisu työpaikkojen määrän lisääntymiseen. Siis huomio jälleen: me alle 50 työntekijän yritykset olemme työllistäneet yli 80.000 ihmistä samaan aikaan kun ne isoimmat ovat vähentäneet yli 42.000 työpaikkaa. Jos kaikille vaalilupauksille on tarkoitus löytää rahat jostain, ei ole muuta tietä, kuin parantaa pienyritysten työllistämismahdollisuuksia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat